A Swiss Dental parodontológus specialistáitól végre olyan kezelést kaphat, amely segítségével fogágya, ínye visszanyeri egészségét, és megszabadulhat a kellemetlen problémáktól!

A parodontitis a fogágy gyulladásos betegsége, amely a fogak támasztószöveteit támadja meg. Ez egy, a szájüregünkben egyéként is jelen lévő baktériumok által létrehozott gyulladás, melynek jellemző tünete a vörös, gyulladt, érzékeny íny, spontán ínyvérzés, állandó rossz szájíz, kellemetlen lehelet, tasakok,…

paradontologia-1Fogágy-betegségre utaló jel, ha az ínyszél nem tapad feszesen a fognyakhoz, eláll vagy megvastagodott. Ilyenkor szinte minden esetben komoly mennyiségű fogkő is jelen van. Az íny visszahúzódása, fognyaki érzékenység, szintén a betegség jellemző tünete, de ilyen jel lehet még a rés képződése a fogak között, vagy a fogak meglazulása is.


A fogágy-betegség kialakulásának leggyakoribb okai a következők:

 • Örökölt genetika,
 • A rossz szájhigiénia, dohányzás,
 • Stresszes életforma,
 • Hormonális megbetegedések,
 • Diabetes, azaz cukorbetegség,
 • Pubertáskori hormonváltozások,
 • Terhesség alkalmával kialakult hormonális és szöveti változások,
 • Vérképzőrendszeri zavarok,
 • Vérnyomáscsökkentők, gyógyszerek,
 • Antiepilepsziás szerek,
 • Vitamin és fehérjehiányos táplálkozás,
 • Időben végre nem hajtott fogszabályozási kezelés,
 • Hibásan elkészített tömések, fogpótlások,
 • Fogpótlások anyagára adott allergiás reakciók.

 

Jelentkezzen be konzultációra specialistánkhoz!
Online bejelentkezés

A fogágybetegségek nagyon sok embert érintenek, az európai lakosság 87 %-a valamiképpen érintett a témakörében. A fogíny és egyéb tartószövetek betegsége nem csupán a szájban okozhat kellemetlen tüneteket – ami akár hosszú távon a fogak elvesztésével is járhat -, de több általános egészségügyi probléma létrejöttében vagy súlyosbodásában szerepet játszik.

paradontologia-2A fogágybetegség kezelése mindig ultrahangos fogkő eltávolítással kezdődik. A fogkőben lévő baktérium a fogínyt, a fogmosás és szájvizek ellenére is gyulladásban tartja. Ezek eltüntetése az első lépés a regeneráció útján. Az egyszerű fogínygyulladás könnyen létre jöhet, elég, ha egy-egy fogmosást kihagyunk, vagy nem alaposan tisztítjuk a fogainkat.
Ha az ínygyulladás tartósan fennáll, ez kihatással van a csontra és a fogakat rögzítő egyéb aparátusra is, amelyek elkezdenek pusztulni, visszahúzódni.

A fogágy betegségének kialakulása sok lépcsőben történik, és egyre több szövetet érint. Ahogyan a fogínygyulladás mélyebbre hatol, úgy kell a kezeléseket is egyre mélyebb szinten végezni.

A dióda lézer a fogászatban sokféleképpen használható. A lézer a fogágybetegségekre, gyökérkezelésre és fogfehérítéshez is jól alkalmazható. A fogágybetegség kezelése során a lézerfény a gyulladásos szövetek és baktériumok eltűntetésére képes, gyulladáscsökkentő hatású. A lézer nem tesz csodát, a csont komolyabb károsodása esetén, nem építi azt vissza, használatával azonban a finoman mozgó fogak körül az íny ismét feszessé válhat, így stabilizálódhat az állapot. A fogászati lézer alkalmazása és a folyamatos dentálhigiéniai kezelés együtt hozhatják meg a várva várt eredményt.

A fogágy újraépülhet, ha sima a fogfelszín és kórokozómentes a környezet. Az ultrahangos fogkő eltávolítás a durvább fogköveket, lerakódásokat távolítja el. A fogágybetegség során, a foggyökér felszínén, a tökéletes simaságot mélydepurálással és polírozással hozhatjuk létre. A legkisebb szemcséket is eltávolítja a mélypolírozás. Közben a gyökérfelszínt kalcium-hidroxid oldattal látja el, amely simaságot implikál és fokozza az újraépülést. A kezelések segítségével a fogágy állapota nagymértékben javítható, az íny ezáltal feszesebbé válhat.

A fogágybetegség idejében kezelve tökéletesen eltüntethető!

paradontologia-3A fogínygyulladás problémájának jelentőségét jelenleg nem veszik elég komolyan az emberek. Ezért általában már csak akkor fordulnak fogorvoshoz, ha a tünetek túlmutatnak az első lépéseken. Jelenleg az emberek 70%-nál kimutatható a fogágybetegség valamely fázisa.
A sorvadás létrejötte fájdalommentes, de ettől függetlenül a tünetek észlelhetőek.
A folyamat a kezdeti felszíni ínygyulladást követően a mélybe hatol, és a foggyökér és az azt körülvevő csont közötti rostrendszer folyamatos rombolását okozza – ez érinti a fogat körülvevő csontot is. Mindez rejtetten, alattomosan az íny alatt zajló jelenség, és még ínyvérzés is alig kíséri, egyszer csak meglazul a fog. Általában az ínyvisszahúzódás is kismértékű, a gond nem az ínnyel van, hanem a csont sorvadásával.

Jelentkezzen be konzultációra specialistánkhoz!
Online bejelentkezés

Melyek a fogágybetegség tünetei?

paradontologia-4A fogínygyulladás az első lépés, ezt jelzi a vörös, duzzadt íny. A gyakran előforduló vérzés miatt a korai szakaszban felismerhető, hiszen az egészséges fogíny nem vérzik fogtisztítás alkalmával. A megelőzés sokkal célravezetőbb, mint a már kialakult károsodások gyógyítása, ez más betegségeknél is igaz. Ha az érintett tisztába lenne azzal, hogy mi van a háttérben, képes lenne tenni ellene. Hatásos szájápolás mellett a fogágybetegség csak elvétve jön létre. Néha van, hogy genetikai természetű ok van a háttérben, de még ilyenkor is lassítható a folyamat, ha megfelelő a szájhigiéné. A megfelelő életmód is hozzátartozik a megelőzéshez, ilyenek a táplálkozási szokások, a megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványi anyag bevitel, valamint a dohányzás elhagyása.

Amikor az egészséges szájflóra-egyensúly felborul, akkor a szervezet gyulladással válaszol és ilyenkor alakul ki a fogínygyulladás. Általános ok, a nem helyénvaló szájápolás. Mivel az európai népesség 70%-nál kimutatható ennek a betegségnek valamely fázisa, ezért elmondható, hogy népbetegség.

Ennek elsődleges oka a helytelen életmód, a helytelen táplálkozás, és a szájhigiénia teljes vagy részleges hiánya. Életmódváltással nagyon sok betegség megelőzhető. Mi mindent megteszünk azért, hogy fogai teljesen épek maradjanak, ehhez azonban az kell, hogy akkor is jelentkezzen félévente, évente a fogorvosánál, ha egyébként nincsen különösebb problémája. A rendszeres fogászati ellenőrzés mindenképpen ajánlott.
Bízza fogait ránk, mi gondoskodunk azokról!  

Összefoglalva: Íny- és fogágy betegségekről beszélünk, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk: vörös, gyulladt érzékeny íny, spontán ínyvérzés, rossz szájíz, kellemetlen lehelet. Fogágy-betegségre utaló jel, ha az ínyszél nem tapad feszesen a fognyakhoz, eláll és fogkő van jelen. Ínyvisszahúzódás, fognyaki érzékenység, rés képződése a fogak között, foglazulás, szintén előfordulhatnak.

Jelentkezzen be parodontológus specialistánkhoz és előzze meg a nagyobb problémákat!

Szeretettel várjuk kérdéseit és bejelentkezését!

Az üzenet elküldéséhez töltse ki az alábbi űrlapot és nyomja meg az "Elküld" gombot.

Munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot és egyeztetik a részleteket.

Röntgen file:


Az űrlap elküldésével elfogadom az adatvédelmi szabályzatot.

ELKÜLD

Kérjük, töltse ki a *-al jelölt mezőket!

kapcsolat kep 2kapcsolat kep 1

Nagy örömmel várjuk hívását!

Elérhetőségeink:

SWISS DENTAL BUDAPEST
Fogorvosi rendelő

Jelentkezzen be MOST!

TELEFON: +36 1 445 3040
NYITVA TARTÁS: H-P 8-20h

1055 Budapest, Falk Miksa utca 13.
(A Margit-híd pesti hídfőjénél, V. kerület.)
Térkép >>